Dr Magdalena Ogórek inauguruje kampanię!

dodano 2015-02-14 15:41 w kategorii: Ludzie

- Urząd prezydenta nie może być luksusową emeryturą - mówiła kandydatka SLD. - To jest najważniejsza służba dla państwa - dodała. Prezydentura, zdaniem Ogórek, "nie może być luksusowym odpoczynkiem".

Ogórek zaatakowała też obecnego prezydenta Bronisława Komorowskiego odnośnie działań ws. protestów rolniczych i górniczych.

Kandydatka SLD mówiła o "odwracających się plecach pana prezydenta" komentując brak działań Komorowskiego. - Czy kryzysem godnym uwagi prezydenta będzie dopiero wybuch wojny powszechnej? - pytała retorycznie.

Ogórek odpowiedziała też krytykom, którzy zarzucają jej młody wiek - To konstytucja stanowi, kto może ubiegać się o ten urząd - mówiła.

- Nie byłam ministrem ani marszałkiem Sejmu. W przeciwieństwie do innych kandydatów nie jestem obciążona żadnym układem. Jestem spoza warszawskich salonów - powiedziała kandydatka SLD na prezydenta. - Prezydent nie może chować się na pięć lat w Pałacu Prezydenckim tylko dlatego, że boi się o sondaże. Powinien proponować inicjatywy. Polacy chcą dialogu, chcą czuć się dialogu społecznego - dodała.

Ogórek zwróciła się do młodzieży, którzy "są na wiecznych stażach". Podkreśliła, że taka sytuacja jest niedopuszczalna. - Wasza praca jest ważna, wasza praca jest wartościowa - mówiła. - Z waszych staży drwi jedynie kilka dyżurnych autorytetów - dodała.

- Jako prezydent zrobię wszystko, żeby młodzi przestali tęsknie patrzeć na Zachód - obiecywała kandydatka SLD.

Ogórek powiedziała, że założenia jej programu społecznego to godne zarobki, dostępność edukacji, służby zdrowia, mieszkań. Zapowiedziała, że jako prezydent "będzie działała przeciwko uciskowi fiskalnemu i skarbowemu". - Musimy zwolnić z płacenia podatków ludzi niezamożnych - powiedziała.

- Jeżeli w tych wyborach nie rozpoczniemy zmiany, to już nie dogonimy uciekającego nam świata - stwierdziła.

Zaproponowała, żeby ważne problemy dla społeczeństwa, Polacy powinni decydować w konsultacjach i referendach. - Nie będzie lepiej, dopóki prawo nie zostanie napisane od nowa, dopóki prawo nie będzie znaczyło prawo. Nie chcę kraju, w którym nieograniczoną władzę ma komornik, a biegły sądowy decyduje o łamaniu ludzkiego życia - powiedziała.

Ogórek o polityce zagranicznej:

Ogórek ujawniła, że w kwestiach polityki zagranicznej będzie chciała uregulować napięte relacje z Federacją Rosyjską. - Będę dążyć do normalizacji stosunków z Rosją. Nie stać nas na to, aby rosyjskie media określały nas jako wroga Rosji numer jeden. Rosja jest i będzie naszym sąsiadem. Trójkąt Weimarski i Grupa Wyszehradzka działają teoretycznie, a w rozmowach o Ukrainie nas nie ma - powiedziała.

Magdalena Ogórek startuje pod hasłem "Polska od nowa". Prezydencka kampania wyborcza ruszyła formalnie tydzień temu.

Wybory odbędą się 10 maja.

źródło: tvn24.pl