Edward Brzostowski

Polityk, poseł na Sejm IV kadencji, samorządowiec, przedsiębiorca i działacz sportowy.

Jako 16-latek rozpoczął pracę zawodową w Stoczni Gańskiej od 1954 pracował w Dębicy Przechodząc przez różne szczeble zawodowe, doszedł do stanowiska dyrektora Kombinatu Rolniczo-Przemysłowego Igloopol W 1968 ukończył studia na Wydziale Produkcji i Obrotu Towarowego Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie. Później był współwłaścicielem i prezesem przedsiębiorstwa wielobranżowego "Dexpol" w Dębicy. Jeden z ojców założycieli Akademii Ekonomicznej w Dębicy (Zamiejscowy Wydział).

W 1978 należał do współtwórców, a następnie był wieloletnim prezesem LKS Igloopol Dębica (na początku lat 90. piłkarze tego klubu grali w ekstraklasie). W kwietniu 1985 został wybrany na prezesa Polskiego Związku Piłki Nożnej;  zrezygnował w październiku 1986.

W latach 1983–1989 zajmował stanowisko podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

W 2001 uzyskał mandat posła na Sejm z ramienia koalicji SLD-UP, z rekomendacji Sojuszu Lewicy Demokratycznej w okręgu rzeszowskim. W listopadzie 2002 złożył mandat poselski w związku z wyborem na burmistrza Dębicy.

W 2006 ubiegał się o reelekcję w wyborach samorządowych przegrywając w II turze z kandydatem PiSu Pawłem Wolickim (uzyskując 44,62% głosów). W 2010 został radnym sejmiku podkarpackiego z listy SLD.

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C